MILSPOTTERS.nlMilspotters forum -> Nieuwsberichten -> F-16 redt leven doodzieke man

Militaire luchtvaart nieuwsberichten.
Nieuw bericht plaatsen
Avatar gebruiker

F-16 redt leven doodzieke man

Berichtdoor Gerben KLu » vr apr 22, 2016 12:09 pm
Aantal posts: 5486x
Ranking: MilSpotter

PB sturen


Wat doe je als een patiënt op sterven ligt, de hart-longmachine kapot is en de dichtstbijzijnde reserveonderdelen 1200 kilometer verderop liggen? In Noorwegen werd de luchtmacht gebeld. En daarmee is het leven van een man gered.

De patiënt was in het ziekenhuis van Bodø voor een spoedoperatie. Maar de hart-longmachine om de vitale lichaamsfuncties over te nemen, werkte niet. En reserveonderdelen waren niet op voorraad. Het St. Olavs Hospital in Trondheim, 1200 kilometer naar het zuiden, had het gevraagde onderdeel wel.

Volgens de krant Verdens Gang bracht een telefoontje naar een luchtmachtbasis in de buurt uitkomst. Daar bleken toevallig net twee straaljagers klaar te staan voor een routinevlucht, waarvan één was uitgerust met een voorziening onder de vleugel om een kleine vracht mee te nemen.

Een helikopter bracht het pakket naar het militaire vliegveld, waarna de F-16-piloot op weg naar Bodø extra gas gaf. Normaal duurt de vlucht 35 minuten, in dit spoedgeval slechts 25. De patiënt kan het navertellen.
©RTL Nieuws


Reactie plaatsen

Keer terug naar Nieuwsberichten