MILSPOTTERS.nlMilspotters forum -> Nieuwsberichten -> Nieuwe tankers op de basis Eindhoven.

Militaire luchtvaart nieuwsberichten.
Nieuw bericht plaatsen
Avatar gebruiker

Nieuwe tankers op de basis Eindhoven.

Berichtdoor BermudaPilot » vr jun 24, 2016 12:30 am
Aantal posts: 190x
Ranking: F16 Demo Piloot

PB sturen


Den Haag
door Olof van Joolen

en Niels Rigter
http://bit.ly/28Q5tlp

De Koninklijke Luchtmacht (KLu) staat op het punt met vijf andere landen nieuwe tankvliegtuigen bij Airbus te kopen. Het gaat om een order voor drie toestellen van het type A330 MRTT. De tankers krijgen het militaire vliegveld Eindhoven als thuisbasis.Het is de bedoeling dat Polen, België, Luxemburg, Noorwegen en ons land over veertien dagen een samenwerkingsovereenkomst tekenen tijdens de NAVO-top in Warschau. De week daarna moet tijdens de luchtvaartshow in het Britse Farnborough het contract met Airbus worden onderschreven.

Het ministerie van Defensie wil dit nog niet officieel bevestigen. Zowel bronnen bij de Europese vliegtuigbouwer als binnen de krijgsmacht doen dit wel. Minister Hennis (Defensie) meldde de Tweede Kamer in 2014 dat er voor het contract alleen nog met Airbus werd gesproken.

Ons land heeft de leiding in het complexe verwervingsproject. De tankers zullen hier worden onderhouden. Hun inzet zal vanuit een Europese pool gaan plaatsvinden. Er is in NAVO-verband een groot tekort aan nieuwe tankers op basis Eindhoven.

In België gaf defensieminister Vandeput begin dit jaar inzicht in de kosten van het project. In zijn Strategisch Plan voor de krijgsmacht reserveerde de bewindsman 300 miljoen euro voor de aanschaf van één A330 MRTT.

De A330 MRTT geldt als een zeer betrouwbaar toestel. Een groot aantal luchtmachten, van de Franse en de Britse tot de Australische vliegen er al mee. Het toestel is net als de huidige KDC-10 van de KLu zowel een vliegend tankstation voor jachtvliegtuigen als een vrachtvliegtuig dat ook valt te gebruiken als transportmiddel voor een grote groep militairen.

Het uitgangspunt is volgens Defensie de A330 MRTT volgens standaardspecificaties af te nemen. Daardoor wordt de kans op kostbare technische problemen en dus budgetoverschrijdingen een stuk kleiner.

De Airbussen moeten vanaf 2020 de twee inmiddels zeer gedateerde KDC-10 gaan aflossen. Die zijn bijna veertig jaar oud en op.

Afbeelding

Reactie plaatsen

Keer terug naar Nieuwsberichten

cron