MILSPOTTERS.nlMilspotters forum -> Nieuwsberichten -> Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouwen

Militaire luchtvaart nieuwsberichten.
Nieuw bericht plaatsen
Avatar gebruiker

Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouwen

Berichtdoor BermudaPilot » do jan 05, 2017 12:34 am
Aantal posts: 190x
Ranking: F16 Demo Piloot

PB sturen


Zie ook:
http://tinyurl.com/gm2jvqj

“Vanaf maart 2017 arriveren Nederlandse militairen in Litouwen.” Dat bevestigde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag tijdens de NAVO-ministeriële in Brussel. Volgens Hennis maakt de militaire aanwezigheid duidelijk dat geen enkele schending van de bondgenootschappelijke integriteit onbeantwoord zal blijven.
Hennis in gesprek met haar Britse collega Michael Fallon, rechts haar Noorse collega.

Het belangrijkste agendapunt van de bijeenkomst vormden de defensieve, afschrikwekkende maatregelen van de NAVO. Het bondgenootschap speelt hiermee in op een veranderde veiligheidssituatie aan de oost- en zuidgrens van het verdragsgebied.
Baltische luchtruim

De belangrijkste nieuwe maatregel is de vooruitgeschoven aanwezigheid van battlegroups, de zogenaamde enhanced forward presence, in de Baltische staten en in Polen. Zo leidt Duitsland een NAVO battlegroup in Litouwen. Nederland ondersteunt deze battlegroup met een compagnie inclusief ondersteuning. De Nederlandse inzet in het Balticum blijft niet beperkt tot inzet op de grond. Per 1 januari bewaken, net als in 2014, 4 F-16’s het Baltische luchtruim. Hennis zou graag zien dat er meer gebeurt. Ze pleitte voor grotere zichtbaarheid van de NAVO aan de hele oostflank en niet alleen in Baltische Staten en Polen.
Defensieministers van Albanië, Frankrijk en Noorwegen begroeten Hennis in Brussel.

Defensieministers van Albanië, Frankrijk en Noorwegen begroeten Hennis in Brussel.
Presentie in Zwarte Zee

Recent was Hennis nog in Bulgarije en Roemenië waar de Russische dreiging in de Zwarte Zee-regio grote zorgen baart. Reden voor Roemenië een multinationale trainingsbrigade op te richten, waar bondgenoten zich bij kunnen aansluiten. Hennis zei bereid te zijn stafofficieren te leveren en te bekijken of Nederland deel kan nemen aan oefeningen van deze brigade. Ook is ze voorstander van een verhoogde presentie van maritieme NAVO eenheden in de Zwarte Zee.

De ministeriële van vandaag was de eerste bijeenkomst van Defensieministers sinds de NAVO-top in Warschau van afgelopen juli.

Afbeelding

Hennis in gesprek met haar Britse collega Michael Fallon, rechts haar Noorse collega.
http://tinyurl.com/h83ryrkAvatar gebruiker

Re: Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouw

Berichtdoor BermudaPilot » di jan 17, 2017 9:46 am
Aantal posts: 190x
Ranking: F16 Demo Piloot

PB sturen


’Piloten  weer  warriors’ http://tinyurl.com/j6awctb

Onze piloten moeten weer leren hun mannetje te staan tijdens luchtgevechten. Door gebrek aan trainingsmogelijkheden is de verdediging van ons luchtruim afgelopen jaren onder druk komen te staan.

Dat zegt de Commandant Luchtstrijdkrachten Luyt in een interview met De Telegraaf. Volgens de luitenant-generaal kan de luchtmacht na jaren bezuinigen weer gaan bouwen.

„Het accent lag lang op missies zoals in Afghani- stan en recent tegen IS. We kwamen daarmee weg. In een wereld die afgelopen anderhalf jaar sterk is veranderd met vooral een meer assertieve Russische houding moeten onze piloten weer warriors worden”, aldus de luchtmachtbaas.

F-16’s oefenen boven de Baltische staten. FOTO’S Gerben van Es Rias Immink
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Generaal-majoor Dennis Luyt is blij met de samenwerking met België. foto Rias Immink

Dennis Luyt
Luchtmacht moet zich aanpassen aan Russische dreiging

Leger wil meer JSF’s

Het overwicht in de lucht was lang vrijwel vanzelfsprekend voor de NAVO. Commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt moet nadenken over wanneer de luchtmacht voor het laatst op haar tellen moest passen. ,,De Kosovo-oorlog. Daar hadden we te maken met een in de lucht goed georganiseerde tegenstander”, herinnert de oud-vlieger zich. Dat is bijna twintig jaar geleden.

In die twintig jaar veranderde de luchtmacht ingrijpend. Onze F-16’s en Apaches opereerden over de hele wereld, maar vooral als vliegende kanonnen. Als ondersteuning voor grondtroepen bommen gooien en dan weer terug naar de basis. Het laatste gebeurde dit tot en met vorig jaar vanuit Jordanië in de strijd tegen IS.

Tegelijkertijd waren er kortingen op de defensiebegroting waardoor het aantal operationele F-16’s terugliep van ruim 200 naar 61.

De beperkte inspanningen, gecombineerd met de gekortwiekte luchtvloot, zorgden ervoor dat de gevechtsvliegers officieel niet meer volledig inzetbaar zijn. Ze ontberen volgens Luyt essentiële training voor luchtgevechten met vijandelijke toestellen en voor het omgaan met geavanceerde luchtafweer. Precies de systemen die de heroplevende oude vijand Rusland afgelopen jaren heeft geperfectioneerd, in Syrië inzet en binnen het bereik van NAVO-grondgebied heeft neergezet.Het klinkt als een heel ongelukkige combinatie. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

,,Luchtoverwicht was lang een gegeven. We werden niet meer uitgedaagd. Verdediging van het eigen luchtruim en NAVO-grondgebied – in NAVO-termen de zogeheten artikel 5-taak red. – was lang iets wat we erbij deden. En we kwamen ermee weg. Nu is dat anders. In Syrië zag je het beeld kantelen. De geavanceerde luchtverdedigingssystemen die de Russen daar hebben, zullen ze aan meer staten verkopen. Ook aan mogelijke opponenten. Daar zullen we dus mee moeten leren omgaan. Net zo goed als we de toegenomen Russische dreiging het hoofd moeten bieden.”Hoe gaat u dat doen?

,,Heel concreet door nu mee te doen aan de Baltic Airpolice. Wij helpen met onze F-16’s bij de bewaking van het luchtruim van de Baltische staten. Je kan zeggen: wat maken die paar kisten Poetin uit? Maar het is vooral een signaal wat we afgeven. We laten daar zien dat het ernst is. Dat we de belangen van de bondgenoten verdedigen en zullen reageren op agressie. Als het nodig is, zijn daar veel meer middelen voor dan alleen de vliegtuigen die wij nu in het gebied hebben. In de lucht, maar ook op land en vanaf zee.”Met vliegen boven Estland, Letland en Litouwen worden uw mensen toch geen betere vechters?

,,Nee, daarvoor is vooral training nodig. De mogelijkheden daarvoor zijn een stuk groter geworden doordat we niet langer missies tegen IS vliegen. Dat kostte de helft van onze vlieguren en vrijwel de hele F-16-vloot draaide erin mee. Als je die verplichting niet meer hebt, kun je mensen en materieel elders inzetten. Voor het eerst in jaren zullen onze F-16-piloten gaan meedraaien bij twee grote Amerikaanse oefeningen. De helikopters zullen eveneens gaan trainen in de VS en elders samen met de Luchtmobiele Brigade. Daardoor moet hun geoefendheid een stuk beter worden.”Nederland heeft 37 JSF’s besteld. Iets meer dan de helft van wat we nu aan F-16’s hebben. Dat aantal is al zo beperkt dat de luchtmacht niet langer dan vier maanden met vliegtuigen op missie kan. Hebben we straks niet veel te weinig straaljagers?

,,Het besluit over het aantal F-35’s, zoals de Joint Strike Fighter (JSF) officieel heet, dat werd besteld, heeft vooral een financiële basis. Begrijpelijk wanneer je kijkt naar het moment waarop die beslissing werd genomen. Maar in de totaal andere veiligheidscontext van nu moeten we zonder meer opnieuw naar dat aantal kijken. Je hebt het zeker over meer toestellen. Vooral als je het tijdens een missie langer wil volhouden. En dat is zeker wel de wens.”

„Ik haal nu onze heli’s echt met pijn in het hart terug uit Mali. Het voelt niet goed dat we de collega’s van de landmacht daar niet meer kunnen beschermen. Maar het kan niet anders. Langere inzet zou niet verantwoord zijn.”Uitgaande van het scenario dat u schetst, hoeveel JSF’s zou u er bij willen?

,,Er lopen studies naar hoeveel toestellen er nodig zijn om luchtoverwicht te kunnen bevechten. Ik wil niet vooruitlopen op de uitkomsten daarvan. Het is iets waar de bv Nederland een besluit over moet nemen en het hangt samen met eventuele andere investeringen in de krijgsmacht.”Maar u zal vast een warm pleitbezorger van de JSF zijn?

,,Zonder meer. Voor het handhaven of bevechten van luchtoverwicht is de F-35 een belangrijk middel. Luchtoverwicht is essentieel, wil je veilig kunnen opereren op de grond. Daarnaast is de JSF een enorm geavanceerd middel voor het verzamelen van inlichtingen. De informatie die de kist vergaart, wordt niet alleen door de piloot gebruikt. Die gaat ook naar alle andere eenheden in het veld.”

„In de huidige conflicten geldt dat wie de informatievoorsprong heeft winnaar zal zijn, heel simpel. Dat gaat heel ver. Zelfs de onderhoudsconditie van de toestellen, hoe je die in de gaten houdt en die data vervolgens zo goed mogelijk gebruikt, kan het verschil gaan uitmaken tussen winst en verlies. Data is zonder meer de volgende slag.”

Een andere vernieuwing is intensiever samenwerken met andere landen. U doet dat met de Belgen. Zouden we van twee kleine luchtmachten niet beter één grotere kunnen maken?

,,De samenwerking met de Belgen is prima. Wij verzorgen nu de bewaking van hun missie tegen IS op de grond. Toen wij daar nog actief waren, deden ze het voor ons. Met de Belgen bewaken we het luchtruim van de Benelux. Vier maanden hebben zij de taak, de andere vier doen wij het. Dat is een grote stap die we recent hebben gezet en die echt grote voordelen brengt.”

„Toch denk ik dat je het vooral op dat niveau moet houden. Het moet geen samenwerken om het samenwerken worden. Van twee luchtmachten eentje maken, daar zie ik het doel niet van.”

Afbeelding

Afbeelding

De Joint Strike Fighter is belangrijk om het luchtoverwicht te handhaven. Foto ERALD VAN DER AA
Afbeelding

Nederland is met vier F-16’s actief boven de Baltische staten. Foto Gerben van EsAvatar gebruiker

Re: Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouw

Berichtdoor BermudaPilot » di jan 17, 2017 10:16 am
Aantal posts: 190x
Ranking: F16 Demo Piloot

PB sturen


Video van de Telegraaf http://tinyurl.com/zwdjaxr Deze F-16's bewaken Baltische staten.
Vier Nederlandse F-16's bewaken tot eind april het luchtruim boven de Baltische staten.

Reactie plaatsen

Keer terug naar Nieuwsberichten